Fysieke en geestelijke pijn oplossen

Veel lichamelijke en geestelijke symptomen hebben als achtergrond onderdrukte pijn, verdriet of andere emoties.
Onderdrukt verdriet en emoties vormen ook de oorzaak van veel fysieke pijnklachten in ons lichaam.

In dit artikel kun je lezen hoe je deze emoties zelf alsnog kunt verwerken en hoe je fysieke pijnen weer geestelijk kunt maken, zodat de fysieke pijn verdwijnt.

Zelfgenezend vermogen

Het zelfgenezend vermogen van ons systeem is fenomenaal. Het zelfgenezend vermogen wordt alleen gehinderd door onderdrukte emoties en verdriet. Deze onderdrukte emoties en verdriet tonen zich als lichamelijke of geestelijke symptomen.

Voorbeelden van lichamelijke symptomen zijn pijn, jeuk of verkrampte spieren.
Geestelijke symptomen zijn bijvoorbeeld gejaagdheid, je niet op je gemak voelen, angst of gebrek aan concentratie.

Hoe ga je te werk?

Als je je lang genoeg op een symptoom richt en er gevoelsmatig contact mee maakt, kun je pijn, verdriet, woede of een andere emotie voelen. Verbind je daarmee zonder oordeel, laat het gewoon door je heengaan, doorvoel wat zich aandient.

Doorvoelen

Doorvoelen is een actief proces en begint met bewust contact maken met het symptoom, door bijvoorbeeld je hand of vinger op de zere plek te leggen en je open te stellen voor het gevoel achter het symptoom.
Bij een geestelijk symptoom kun je contact maken met de onderdrukte gevoelens door je hand op je buik te leggen.


Vervolgens open je je systeem voor het betreffende gevoel, je laat het als het ware door je heen stromen, waarbij je voelt wat dat gevoel met je doet. Je kunt er dan bijvoorbeeld verdrietig door voelen of wellicht voel je boosheid. Beleef die gevoelens dan, laat ze er zijn, geef ze de ruimte, doorvoel ze dus. 


Je hoeft daarbij niet te begrijpen waar het gevoel mee te maken heeft. Dat is voor het heelwordingsproces niet nodig.

Als je dit goed doet, zul je versteld staan hoe snel je door problemen heen kunt komen. Het is de kortste weg naar Rome.

Je bent dan de tegenovergestelde weg aan het gaan van het onderdrukken van jouw gevoelens. Door onderdrukken verlaagt het trillingsgetal en ontstaan symptomen.

Door je aandacht op een symptoom te richten, verhoog je het trillingsgetal weer, waardoor jouw probleem zich kan oplossen en je zelfgenezend vermogen weer kan werken.
Aandacht geef je met je geest, die altijd een veel hogere trilling heeft dan je symptomen.

Bij deze oefening is het belangrijk om niet te snel op te geven. Probeer het regelmatig opnieuw en je zult zien dat je elke keer een stapje verder kunt komen.

De Verbinding bij uitstek om je te helpen om gevoelens te doorvoelen is de Innerlijk contact Verbinding.

Hardnekkige pijn weer geestelijk maken

Als je een pijn in je lichaam hebt die maar niet of heel langzaam weg gaat, kun je hetzelfde doen op een iets aangepaste manier.

Een bekend voorbeeld van een pijn die zich heel langzaam oplost, is de ‘frozen shoulder’, een kapsel ontsteking van de schouder, waardoor bewegen van je arm bijzonder pijnlijk kan zijn.
De geestelijke achtergrond van een frozen shoulder is een diep onderdrukt verdriet dat je handelen letterlijk en figuurlijk in de weg staat.
 
Hoe maak je zo’n pijn weer het snelst geestelijk? Je legt je hand op de pijnlijke plek, terwijl je rustig rond loopt en in het geval van een frozen shoulder de pijnlijke arm kleine ontspannen bewegingen laat maken.
Je stelt je tegelijkertijd open voor alle gevoelens die naar boven komen. Deze gevoelens kunnen best heftig zijn, dat was ook de reden dat je het verdriet niet verwerkt hebt, maar hebt weggestopt.

Na deze oefening kun je je nog naar voelen. Dat is niet leuk, maar wel een goed teken dat je bezig bent alsnog het verdriet te verwerken.
 
Je kunt deze oefening net zo vaak herhalen als je wilt, het zal het genezingsproces alleen maar bevorderen.

Minder bewegelijke plaatsen
Dezelfde oefening kun je ook doen voor pijnen op plaatsen die niet zo bewegelijk zijn als armen of benen. Je kunt dan de beweging maken door een lichte massage op de pijnlijke plek en je openstellen voor de gevoelens die daarbij omhoogkomen.

Op dezelfde manier kun je ook andere fysieke symptomen oplossen door via je handen contact te maken met de plaats in je lichaam waar je pijn, spanning, jeuk of onrust voelt, en je open te stellen voor de gevoelens die zich via je lichaam aan jou kenbaar willen maken.
Kramp in je kuiten duidt bijvoorbeeld op onderdrukte boosheid en achter hoofdpijn zit vrijwel altijd een diep onderdrukt verdriet.

In de tekst 'De betekenis van symptomen' worden een aantal voorbeelden gegeven van de diepere geestelijke achtergrond van fysieke symptomen. Het blijft echter noodzakelijk om je symptomen te doorvoelen. Weten wat een symptoom betekent, lost het symptoom niet op, dat kun je alleen bereiken door er gevoelsmatig contact mee te maken en de onderdrukte gevoelens volledig te doorvoelen.

Er kunnen uiteraard meerdere onderdrukte gevoelens zijn die het zelfgenezend vermogen in de weg staan. Ga dan gewoon door met contact maken met het symptoom en het doorvoelen van je pijn, verkramping of jeuk die de ingang naar de geestelijke achtergronden van je symptoom vormt.

Geef daarin de moed niet te snel op, deze heel simpele methode werkt. Je kunt de oefening zo vaak als je wilt herhalen en daardoor steeds een stap verder komen.
Met deze methode kun je in principe vrijwel elke fysieke pijn op zielenniveau zelf oplossen, voor zover deze ontstaan is door het verdringen van gevoelens.

Transmuteren

Transmuteren kan ook een instrument zijn om fysieke en geestelijke pijn op te lossen.

Of de pijn oplosbaar is met behulp van transmuteren of door er gevoelsmatig contact mee te maken, hangt onder andere af van de oorzaak of aanleiding van de pijn.

Wanneer doorvoelen en wanneer transmuteren?

Symptomen die ontstaan zijn door het onderdrukken van gevoelens, kunnen niet opgelost worden met behulp van transmuteren. 
Voor deze symptomen geldt dat je ze kunt oplossen door de gevoelens erachter volledig te doorvoelen, zoals onder het kopje 'Doorvoelen' beschreven wordt.

Als een symptoom een andere (innerlijke) achtergrond heeft, kan transmuteren een hulpmiddel zijn om het symptoom sneller op te lossen.

Zo kunnen symptomen die ontstaan zijn door onverwerkte gevoelens, ongelukjes, of bijwerkingen van medicijngebruik, pilgebruik en vaccinaties, oplossen of verminderen met behulp van transmuteren.

Lees meer: Wanneer doorvoelen en wanneer transmuteren?


Ervaringen
 

Pijn weg

‘Mijn linker heup voelt best behoorlijk pijnlijk. En kom moeizaam vooruit. Ook zitten is pijnlijk. Stilstaan gaat ’t beste.

Na het advies om deze pijn te doorvoelen:
Dankjewel!
Gedaan, en de pijn is weg ☺
Ik heb er nog geen helderheid in. Wel de pijn en gevoelens doorvoeld.’


De poort naar genezing

‘Ik ga door met voelen en ervaren, want dat is de poort naar genezing.’
Amalin B, Delfzijl


Pijn zo goed als weg

‘Ik heb de tekst nu goed gelezen en uitgevoerd en het heeft gewerkt!!
Afgelopen paar dagen elke dag gedaan en elke dag werd de pijn minder en nu zo goed als weg!

De eerste keer dat ik het deed, kwam er een pijn los wat uit een totaal onverwachte hoek kwam.
De tranen stroomden uit mijn ogen … was zo’n aparte ervaring.

Zo mooi, dat je door contact te maken met je pijn, zelf die pijn kunt oplossen op die manier.
Nogmaals bedankt ...ben zo blij!!’
Monique B, Curaçao