Ontwikkelen met een vastomlijnd doel

Is het beter om je te ontwikkelen vanuit een vastomlijnd doel dat je je zelf stelt of juist niet?

Doelen en doelen

Er zijn verschillende doelen van waaruit je jezelf kunt ontwikkelen.

Je kunt jezelf ontwikkelen omdat je bijvoorbeeld:

  • je onverwerkte verleden wilt oplossen
  • je klachten hebt waar je aan wilt werken
  • je bijvoorbeeld verlicht wilt worden
     

Er bestaat een verschil tussen de eerste twee redenen om je te willen ontwikkelen en de laatste.

Bij de eerste twee redenen om je te ontwikkelen, zul je je naar binnen keren om te kijken wat er aan onverwerkt verleden in je zit of wat er met je aan de hand is. Je gaat daarvoor je eigen systeem in om dat te onderzoeken.

Bij de laatste reden definieer je het einddoel van je ontwikkeling, daar wil ik naar toe. Je ziet de weg als het ware al voor je.
Aan deze laatste wijze van ontwikkelen kleeft een potentieel gevaar.

Je levensopdracht

Hoe leer je je Levensopdracht kennen?
Het is duidelijk dat we ons niet zo maar bewust zijn van onze levensopdracht.
Er zijn wel methoden om je levensopdracht te duiden, zoals de Levensopdracht duiding, maar die leiden je niet naar je levensopdracht.

In de praktijk komt het er op neer dat je je alleen maar naar je levensopdracht kunt laten leiden. Je moet jezelf innerlijk vragen om naar je levensopdracht geleid te worden. Je schakelt dan een hoger deel van jezelf in, dat je zal helpen dit doel te verwezenlijken.

Ga je vervolgens deze weg, dan zul je exact die dingen in je leven ervaren, die uiteindelijk nodig zijn om jouw levensopdracht goed te kunnen vervullen.
Er kunnen dan ook dingen gebeuren die ogenschijnlijk niets met je levensopdracht te maken hebben. Het lijken puur omwegen. Laat je daar niet door afleiden en blijf zo veel mogelijk je innerlijke leiding vertrouwen.

Door na verloop van tijd achterom te kijken, kun je zien welk pad je gegaan bent en een nog betere indruk krijgen van je levensopdracht.

Potentieel gevaar van een vooropgesteld doel

Heb je een vastomlijnd doel dan bestaat het potentiële gevaar, dat je jezelf zo focust op dit doel dat je jezelf niet meer innerlijk laat leiden en alleen maar je doel wilt bereiken.

Je gaat leven naar het beeld dat je voor ogen hebt, je gaat je ontwikkelen met een vastomlijnde uitkomst. 

Je slaat dan de ogenschijnlijke omwegen over, de omwegen die jou helpen om die ontwikkelingen door te maken die noodzakelijk zijn om je opdracht echt te kunnen vervullen.
Zij geven je het geestelijke gereedschap dat hiervoor nodig is.

Het gezegde ‘Gods wegen zijn ondoorgrondelijk’ klopt in deze context voor de volle honderd procent.

Om het anders te formuleren bestaat het gevaar van een vastomlijnd ontwikkelingsdoel erin dat je bij de bouw van een huis begint met de hoogste verdieping te bouwen. Dat leidt, voorzover het überhaupt mogelijk is, niet tot een solide constructie.

Het potentiële gevaar is dus dat je niet komt waar je nu juist zo graag zou willen komen.