Wanneer doorvoelen en
wanneer transmuteren?

Wanneer kun je een symptoom alleen oplossen door de achterliggende onverwerkte gevoelens te doorvoelen en wanneer is een symptoom oplosbaar met behulp van transmuteren?

Wanneer doorvoelen

Pijn of andere symptomen die ontstaan zijn door het onderdrukken van gevoelens, kunnen alleen opgelost worden door weer contact te maken met de verdrongen gevoelens en deze actief te doorvoelen.

Wanneer transmuteren


De volgende symptomen kunnen sneller oplossen met behulp van transmuteren:

 • Symptomen die ontstaan zijn door het negeren, het terzijde schuiven van gevoelens
 • Symptomen die ontstaan zijn door onverwerkte gevoelens
 • Symptomen die ontstaan zijn door een directe aanleiding of oorzaak van buitenaf
 • Bijwerkingen van medicijngebruik, de pil of vaccinaties

Verschil onderdrukken en negeren van gevoelens

Een symptoom dat ontstaan is door het negeren van gevoelens is transmuteerbaar, terwijl een symptoom dat ontstaan is door het onderdrukken van gevoelens alleen oplosbaar is door de gevoelens erachter volledig te doorvoelen.

Gevoelens onderdrukken is dus iets anders dan gevoelens negeren.


Onderdrukken werkt zo trilling verlagend op gevoelens dat ze niet meer transmuteerbaar zijn.
Negeren heeft meer iets van 'tijdelijk opzij schuiven' er geen acht op slaan, waarbij het trillingsgetal van het genegeerde gevoel niet noemenswaardig daalt. Daardoor is een symptoom dat ontstaan is door het negeren van gevoelens nog wel transmuteerbaar.


Als je gevoelens onderdrukt, stop je deze gevoelens met je wil heel diep weg, meestal vanuit angst voor deze gevoelens, alsof je ze in een diepe kast wegstopt en de kast goed op slot draait. Dit is vrijwel altijd een onbewust proces.

Het negeren van gevoelens lijkt meer op 'tijdelijk de andere kant op kijken', bepaalde gevoelens liever niet willen 'zien' of er liever geen aandacht aan besteden.

Genegeerde gevoelens zullen steeds vanzelf terugkomen en jouw aandacht trekken, terwijl onderdrukte gevoelens zo diep zijn weggestopt dat ze alleen opnieuw voelbaar worden als je bewust besluit om opnieuw contact te maken met de onderdrukte gevoelens.

Verschil niet altijd duidelijk

Het hoeft niet altijd duidelijk voor jezelf te zijn of een lichamelijk symptoom is ontstaan door het negeren van gevoelens of door het onderdrukken van gevoelens, met andere woorden: of je de gevoelens achter het symptoom kunt transmuteren of doorvoelen.

Gebruik in dat geval het stappenplan, dat onder één van de kopjes hieronder wordt uitgelegd.

Doorvoelen

Als je je lang genoeg op een symptoom richt en er gevoelsmatig contact mee maakt, kun je pijn, verdriet, woede of een andere emotie voelen. Verbind je daarmee zonder oordeel, laat het gewoon door je heengaan, doorvoel wat zich aandient.

Doorvoelen is een actief proces en begint met bewust contact maken met het symptoom, door bijvoorbeeld je hand of vinger op de zere plek te leggen en je open te stellen voor het gevoel achter het symptoom.
Bij een geestelijk symptoom kun je contact maken met de onderdrukte gevoelens door je hand op je buik te leggen.


Vervolgens open je je systeem voor het betreffende gevoel, je laat het als het ware door je heen stromen, waarbij je voelt wat dat gevoel met je doet. Je kunt er dan bijvoorbeeld verdrietig door voelen of wellicht voel je boosheid. Beleef die gevoelens dan, laat ze er zijn, geef ze de ruimte, doorvoel ze dus. 


Je hoeft daarbij niet te begrijpen waar het gevoel mee te maken heeft. Dat is voor het heelwordingsproces niet nodig.


Lees meer: Werkwijze gevoelens en symptomen doorvoelen

Transmuteren

Transmuteren is heel eenvoudig. In de onderstaande drie stappen wordt uitgelegd hoe je het moet doen:


 • Richt je op je ki-punt ter hoogte van je navel. Leg eventueel je hand op je navel.
 • Maak vanuit je gevoel contact met de pijn, angst, emotie of boosheid die je wilt transmuteren.
 • Zeg vervolgens in jezelf: Ik wil graag ............ transmuteren.


Lees meer: Transmuteren in de praktijk

Transmuteren van symptomen

Er zijn vier oorzaken van symptomen die meestal met transmuteren opgelost kunnen worden:
 

 • Symptomen die ontstaan zijn door het negeren, het terzijde schuiven van gevoelens
 • Symptomen die ontstaan zijn door onverwerkte gevoelens
 • Symptomen die ontstaan zijn door een directe aanleiding of oorzaak van buitenaf
 • Bijwerkingen van medicijngebruik, de pil of vaccinaties

Voorbeelden

In het artikel 'Voorbeelden van het doorvoelen en transmuteren van symptomen’ vind je een aantal voorbeelden van symptomen die je kunt oplossen met behulp van doorvoelen of transmuteren.

Lees meer: Voorbeelden van het doorvoelen en transmuteren van symptomen

Stappenplan

Het is niet altijd duidelijk of de achtergrond van een symptoom transmuteerbaar is, of dat het symptoom alleen oplosbaar is door de onderdrukte gevoelens achter het symptoom te doorvoelen.

Hoe ga je dan te werk?
Je kunt dan het volgende stappenplan aanhouden:
 

 1. Maak gevoelsmatig contact met het symptoom en transmuteer de geestelijke achtergrond
 2. Helpt dat niet, maak dan gevoelsmatig contact met het symptoom en doorvoel volledig wat er dan loskomt
 3. Helpt dat ook niet, neem dan contact op met Bas en Maria. Zij zullen je dan een advies geven.Geef stap 1 en stap 2 wel beide de tijd om uit te kunnen werken.
 

 1. Laat een transmutatie ongeveer 24 uur uitwerken.
   
 2. Het kan tijd kosten voordat het lukt om weer contact te maken met het onderdrukte gevoel. Het is daarbij belangrijk niet te snel op te geven, maar door te zetten. 
Het kan wel helpen om alles wat tussen jou en het gevoelsmatig contact maken in staat, eerst te transmuteren.


  Als je het onderdrukte gevoel weer als een emotie kunt ervaren, dan heb je succes. Ga dan net zolang door totdat je voelt dat je het onderdrukte gevoel helemaal verwerkt hebt. Herhaal de oefening daarom zo vaak als nodig is.


Als je dit stappenplan gebruikt, kun je het eigenlijk nooit 'verkeerd' doen.
Zowel transmuteren als gevoelsmatig contact maken met de achtergrond van een symptoom kan immers nooit kwaad. Beide brengen je in een dieper contact met jezelf.

Niet zelf transmuteerbaar

Niet alle symptomen zijn zelf transmuteerbaar. 

Hogere niveaus
Als de achtergrond van een symptoom op een niveau boven het zielenniveau ligt, kun je dat symptoom niet zelf oplossen door het symptoom volledig te doorvoelen of te transmuteren.
De Transmutatiegave, waarmee je zelf kunt transmuteren, werkt ook alleen op het zielenniveau.

Na een geleid proces van jaren en jaren hebben wij, Bas en Maria, met behulp van onze leiding contact gekregen met deze hogere niveaus, de niveaus boven het zielenniveau.

Als de oorzaak van jouw probleem op een hoger niveau ligt, kunnen wij jou hierbij helpen met een Transmutatie Channeling of één van de andere behandelingen op dat hogere niveau.

Te complex
De innerlijke achtergrond van een symptoom kan zo complex zijn, dat deze achtergrond niet transmuteerbaar is met behulp van de transmutatiegave.
De innerlijke achtergrond van jouw symptoom bestaat dan uit een aantal oorzaken met allerlei complexe verbanden.
Het is dan vergelijkbaar met een kluwen die zo ingewikkeld in elkaar zit, dat je die achtergrond niet zelf kunt oplossen met losse transmutaties.

Als symptomen te complex zijn is er meestal een ontwikkelingspad van een behandeling nodig om de symptomen op te kunnen lossen.
De behandeling leidt je dan door de juiste ontwikkelingen om jouw innerlijke probleem op te lossen, waarna het symptoom weer kan verdwijnen.

Beïnvloeding van buitenaf
Beïnvloeding van buitenaf kan zo diep gaan of gegaan zijn dat je bepaalde symptomen niet kunt oplossen door de achtergrond van deze symptomen volledig te doorvoelen of te transmuteren.

De behandelingen uit de categorie Beïnvloeding problemen kunnen jou dan helpen om deze symptomen op te lossen.

Ziek worden voorkomen

Symptomen volledig doorvoelen of transmuteren is een heel goede mogelijkheid om allerlei symptomen zelf op te lossen.

Werkt doorvoelen en/of transmuteren niet om jouw symptoom op te lossen, neem dan contact met ons, Bas en Maria, op, dan voelen wij voor je in wat de aangewezen weg is om jouw symptoom op te lossen.
Als een probleem te complex is om het met doorvoelen of transmuteren op te lossen, zullen we jou meestal een behandeling adviseren.

Lees ook: Ziek worden en genezen